BURACZKI NA ZIMĘ (dwa przepisy).jpeg
BURACZKI NA ZIMĘ (dwa przepisy).jpeg Rozmiar 54 KB |
3 kg buraczków ugotowanych zetrzec na tarce jarzynowej dodac 2 cebule i 3 ząbki czosnku pokrojone w kostkę
Zalewa
0,5 szklanki octu(10%)
15 dag cukru
1 łyżeczka soli
6 gożdzików
3 ziarnka pieprzu
3 ziarnka ziela angielskiego
4 listka laurowe
Wszysto zagotowac(zalewę) wlac do buraczków i wymieszac.Zostawic na 10-12 godz.Słoiki gotowac 10 min.
Z tych buraczków bardzo dobra jest zupa buraczkowa.
BURACZKI Z PAPRYKÄ„
5 kg ugotowanych buraczków zetrzeć na tarce jarzynowej
1 kg papryki
1 kg cebuli
Papryke i cebule pokroić według gustu w kostkę lub w paski.
Zalewa
o,5 litra octu(10%)
1 szklanka oleju
2 szklanki cukru
2 łyżki soli
pieprz do smaku
Zalewe ugotować dodać papryke i cebule gotować 5 min. wlać do buraczków ,wymieszać.Zostawić na 10-12 godz.Słoiki gotowac 15 min.